Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: 1 jajko 100 g masła lub margaryny 50 g cukru pudru 200 g mąki pszennej tortowej – polecam od PZZ Białystok 3-4 łyżeczki konfitury porzeczkowej tradycyjny kajmak (mleczny) słodkie kwiatki do ozdoby cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło (siekamy je). Ciasto wyciągamy z lodówki, na spód wysypujemy np. groch lub obciążamy w inny sposób. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (grzanie góra-dół z termoobiegiem) lub do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu). Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez około 60 minut. Ciasto wyciągamy z lodówki, szybko rozwałkowujemy na macie silikonowej lub obsypanym mąką blacie. Ciasto w formie wkładamy jeszcze na chwilę do lodówki. Na koniec nasz mazurek oprószamy cukrem pudrem i zdobimy kwiatami. Pieczemy na środkowym poziomie około 20 minut, do uzyskania złotawego koloru. Ja lubię gdy kajmak lekko łączy się z konfiturą.