Czeski knedlik

Pati
Obiad
08.07.2018 14:00
Czeski knedlik

Czeski knedlik Składniki: 300 g mąki pszennej około 200 ml ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży jajko 1 łyżka oleju 1 bułka (np. kajzerka) łyżeczka cukru sól Bułkę kroimy w kostkę i wysuszamy na suchej patelni na grzanki. W dużym garnku (około 5 l, pamiętajcie, że w czasie gotowanie knedlik jeszcze urośnie więc specjalnie użyjcie większego garnka) zagotowujemy 3 l wody. Drożdże zasypujemy w kubeczku cukrem, dokładnie rozcieramy, aż się rozpuszczą, zalewamy połową mleka i odstawiamy na około 10 min żeby zaczęły pracować. Przekładamy je do obsypanej mąką miski, oprószamy górę mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ja w przepisie użyłam jednej bułki, ale śmiało możecie użyć dwóch lub zamienić je na chleb czy wekę. Ugotowany wyciągamy z wody, kroimy w plastry i podajemy z mięsnym sosem. Wyrośnięte ciasto przerzucamy na blat chwilę zagniatamy, żeby je odgazować i formujemy z niego podłużny walec. Jest dość prosty w wykonaniu, a z mięsnym sosem tworzy duet wprost idealny. Jeśli zostanie Wam kilka kawałków (u mnie zdarza się naprawdę rzadko 😉 ) możecie obsmażyć go z obu stron, jest równie pyszny.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://patigotuje.pl/posilki/pierogi-kluski/czeski-knedlik