Bulion warzywny - IDEALNY do sosów i zup!

Helka
Obiad
27.03.2018 13:59
Bulion warzywny - IDEALNY do sosów i zup!

Bulion warzywny – Składniki: 3 średnie marchewki (ok. 270g) 1 por (ok. 135g) 1 duża pietruszka (ok. 100g) 1 kawałek selera korzeniowego (ok. 130g) 1 średniej wielkości cebula (ok. 115g) 1 pomidor (u mnie śliwkowy – ok. 80g) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 kawałki suszonych grzybów (ewentualnie 1 łyżka sosu sojowego) 2 litry wody sól do smaku opcjonalnie mielony pieprz do smaku Bulion warzywny – Wykonanie: Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły nie był, ale postanowiłam go jeszcze nieco udoskonalić :) Bulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Gotować pod przykryciem (z lekko uchyloną pokrywką) na małym ogniu (bulion nie powinien mocno wrzeć, tylko delikatnie bulgotać, pyrkać) przez około 1-1,5h. Dobrym pomysłem jest zamrożenie bulionu w woreczkach do lodów, dzięki temu łatwiej jest potem wziąć odpowiednią porcję do przygotowania naszego dania na bazie bulionu. Tak przygotowany świeży bulion można przechowywać w lodówce do 3-4 dni (dłużej nie próbowałam), zaś zamrożony nawet do 3 miesięcy. Składniki do bulionu można dowolnie zmieniać: niektórzy do bulionu warzywnego dodają również kawałek kapusty, selera naciowego czy też papryki. Gordon Ramsay zaś dodaje do bulionu białe wino (kiedyś na pewno przetestuję bulion wg jego przepisu ;-) ).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneprzeboje.pl/2018/03/27/bulion-warzywny/