Ciasto ze śmietaną i mascarpone z polewą truskawkową

Anna
Ciasta
26.03.2018 17:50
Ciasto ze śmietaną i mascarpone z polewą truskawkową

Składniki: Spód: 170 g czekoladowych herbatników 2-3 łyżki masła Masa: 1 kg twarogu (mocno zmielonego) 200 ml śmietanki kremówki 30 % 6 jajek 250 s serka mascarpone 4 łyżeczki ekstraktu z wanilii 1 szklanka cukru Sos truskawkowy: 1/2 kg truskawek 1 łyżeczka wanilii 1/3 szklanki cukru Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (175 stopni) przez ok. 20 minut, a następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy przez ok. 80-90 minut. Ciasto z mascarpone i polewą truskawkową – ciasto, które bardzo przypomina sernik. Jest samo w sobie bardzo słodkie, a sos truskawkowy dale słodko-kwaśne przełamanie tego smaku. Zachwyci na pewno każdego, kto lubi połączenie słodkiego smaku z kwaśnym. Herbatniki rozgniatamy na drobny piasek i mieszamy z rozpuszczonym masłem. Na końcu dodajemy śmietanę oraz ekstrakt wanilii. Opis Ciasto z mascarpone i polewą truskawkową: Ciasto kroimy na kawałki i przed podaniem każdy kawałek polewamy sosem truskawkowym. Następnie stopniowo dodajemy po 1 jajku, cały czas miksując.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://foodmagazine.pl/ciasto-ze-smietana-i-mascarpone-z-polewa-truskawkowa/