Zdjąć pokrywkę, dodać do marchewki 1-2 łyżki masła oraz cukier i gotować ok. 20 minut aż marchewka zmięknie (czas gotowania zależy niestety od marchwi oraz od tego na jak dużą kostkę jest pokrojona – jedne marchewki stają się miękkie szybciej, inne trzeba gotować nieco dłużej – dlatego podczas gotowania należy smakować marchewkę i sprawdzać, czy już jest w miarę miękka – czasami zamiast 20 minut gotowanie może się wydłużyć przez powyższe czynniki nawet do 40 minut). – Składniki: - ok. 1kg marchewki ( po obraniu ok. 900g) - 2 szklanki wody (ok. 500ml wody, tak by zakryć całą marchewkę) - 2-3 łyżki cukru - 2 łyżki soku z cytryny - szczypta soli i pieprzu do smaku - 1-2 czubate łyżki masła (u mnie 100g) - 1-2 czubate łyżeczki mąki pszennej - 1/4 szklanki zimnej wody Gotowana marchewka. - Mąkę rozrobić w 1/4 szklanki zimnej wody i wlać do marchewki (Jako, że różne firmy mąk charakteryzują się różną chłonnością, to zawsze na początek rozrabiam jedną łyżeczkę mąki i sprawdzam, czy taka gęstość marchewki mi odpowiada. - Na koniec doprawić duszoną marchewkę do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i ewentualnie jeszcze cukrem (jeśli marchewka sama w sobie jest mało słodka). Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko). Polecam również przepis na: Marchewka z groszkiem (marchewka na słodko). – Czy jest ktoś kto nie lubi marchewki na ciepło? Mam nadzieje, że będzie Ci smakować moja marchewka duszona. Marchewka duszona do obiadu. Marchewka duszona do obiadu.