Boeuf Bourguignon

Obiad
27.03.2018 10:58
Boeuf Bourguignon

Ilość porcji: 3-4 porcje Składniki: – 800-900 g wołowiny pokrojonej w kostkę około 3 cm – 100-150 g wędzonego boczku – 3 łyżki oleju lub oliwy – 500 ml czerwonego wytrawnego wina – 400 ml bulionu wołowego – 2 łyżki koncentratu pomidorowego – 2 łyżki mąki pszennej – 1 duża cebula – 1 duża marchewka – 6 ząbków czosnku – 100 g pieczarek – 2 łyżki masła – 1 łyżeczka tymianku (najlepiej świeżego) – 1 łyżka natki pietruszki – sól, świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Jeśli lubicie potrawy jednogarnkowe, zapraszam Was do innych moich przepisów: – boeuf strogonow – wołowina duszona w ciemnym piwie – gulasz wołowy z czerwonym winem – pad thai z kurczakiem – polędwiczki z szynką parmeńską – królik w winie – pulled pork – gicz cielęca w warzywach – zapiekanka ziemniaczana z warzywami i serem halloumi – tatar wołowy – zbiór przepisów FIT i odpowiedź na pytanie co jeść na diecie – młoda kapusta Przygotowanie: 3 h 30 minut Podsmażone pieczarki przełóż do garnka z gulaszem , wymieszaj i w razie potrzeby uzupełnij jeszcze płynem – wodą, bulionem lub winem. Nauczyłam się tej prawidłowości już dawno temu, po tym jak wiele razy zostawiłam kiepskie wino w lodówce będzie do gotowania i to nie było dobre posunięcie. Po usmażeniu mięsa na tej samej patelni podsmaż warzywa – marchewkę i cebulę. Na 45 minut przed końcem pieczenia pokrój pieczarki w plasterki i podsmaż je z odrobiną soli na maśle. Pamiętajcie o jednym, czerwone wino w procesie gotowania nie będzie miało już % alkoholowych, ale ten pyszny smak wina zostanie! Na patelni podsmażaj pokrojony na małe kawałki boczek aż wytopi się spora ilość tłuszczu i boczek się usmaży. To właśnie ten smak jest tu kluczowy, dlatego za zawsze będę powtarzała jak do znudzenia, do gotowania wybieraj wino takie jakie Ci smakuje, nie musi być drogie, ale dobre. Trochę nie rozumiem czemu aż dwukrotnie, bo nie jest ono bardzo skomplikowne i mi zawsze udawało się idealnie. W czasie smażenia pokrój marchewkę w półplasterki, cebulę pokrój niedużą kostkę. Ważne, aby wołowiny nie było zbyt dużo, bo zamiast się podsmażyć zacznie się dusić.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://nietylkopasta.pl/boeuf-bourguignon/