Ciasto bez pieczenia z budyniem i herbatnikami Składniki: 300 g herbatników 300 ml mleka 1 opakowanie budyniu np. waniliowego 60g 1 łyżeczka esencji waniliowej 6 łyżkek cukru 200 g masła (temperatura pokojowa) 500 ml zimnej śmietany kremówki 36 % 250 g mascarpone 0,5 szklanki cukru pudru 2 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 50 ml ciepłej wody 30 g czekolady mlecznej 30 g czekolady gorzkiej Przygotowanie: Krok 5: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij mikserem, ale nie na sztywno ( tak na 3/4) łyżkę ubitej śmietany wymieszaj z mascarpone tak aby zrobiło się rzadsze. Co ciekawe wystawiłem je na noc na taras, kiedy było na minusie i okazało się, że mocno schłodzone smakuje nawet lepiej. Krok 1: Budyń waniliowy ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tylko w 300 ml mleka i z 4 łyżkami cukru. Doszliśmy do wniosku, że to kwestia dwóch rzeczy: po pierwsze wiele osób boi się procesu pieczenia, po drugie jak się okazuje sporo osób nie ma w domu piekarnika. Po kilku próbach stworzyliśmy przepis na super proste ciasto bez pieczenia z budyniem i serkiem mascarpone. Krok 3: Na dnie naczynia do zapiekania wyłożonego papierem do pieczenia ułóż herbatniki jak na zdjęciu wyżej. Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami to zapraszam na Facebook i Instagram. Krok 2: 200 g masła ubij mikserem na puszystą masę i dodawaj pojedynczo łyżką porcje ostudzonego budyniu. Chociaż Bogusia jest mistrzynią wszelakich wypieków, dzisiaj pochwalimy się przepisem na ciasto bez pieczenia. Zauważyliśmy, że dostajemy często pytania o przepis na ciasto z budyniem i herbatnikami.