Gofry kukurydziano-miodowe

Nawoja
Desery
24.03.2018 10:53
Gofry kukurydziano-miodowe

Uwaga! Rady dotyczące pieczenia gofrów: - gofrownicę bardzo dobrze rozgrzać - posmarować ją cienką warstwą oleju (raz, tuż przed rozpoczęciem wypieku gofrów) - nakładać ciasto np. chochelką i nie rozsmarowywać go (pękają wtedy pęcherzyki białka i gofry po upieczeniu nie są pulchne) - nie otwierać gofrownicy póki gofry nie będą gotowe (u mnie ok. 9-10 min./porcja gofrów, przy gofrownicy o mocy 1000 W) - studzić gofry na kratce, nie na talerzu, bo zawilgotnieją - 150 g gęstego jogurtu naturalnego - 2 płaskie łyżeczki miodu (lub cukru) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego ;) Gofry kukurydziane (bezglutenowe) (składniki na ok. 28 sztuk maleńkich gofrów, czyli ok. 7 sztuk dużych) - 80 g mąki ryżowej - 80 g mąki ziemniaczanej - 140 g mąki kukurydzianej - 1,5 łyżki płynnego miodu (lub cukru) - 100 ml oleju (użyłam z pestek winogron) - 2 jajka (osobno białka i żółtka) - szczypta soli - 220 ml przegotowanej wody w temp. pokojowej W drugiej misce umieścić wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Polecam baaaaardzo! P.S: choć nie mam celiakii i bardzo lubię #gluten (piekę kilka razy w tygodniu chleby na zakwasie), to niepostrzeżenie te gofry są #bezglutenowe! Tak na próbę, bo nigdy nie miałam z nimi do czynienia :) (Prócz kokosowej, która ze mną nie współpracuje :P) I tak, w ramach eksperymentu, powstały te oto gofry - na bazie trzech rodzajów mąk - kukurydzianej, ryżowej i ziemniaczanej. Odstawić na ok. 15-25min. do zgęstnienia (wtedy warto rozpocząć rozgrzewanie gofrownicy).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2018/03/gofry-kukurydziano-miodowe.html