no cóż – możecie go też oczywiście nadal zrobić ale będziecie mieć więcej naczyń do mycia:) 5.0 from 1 reviews Królik w sosie musztardowym Drukuj Prep time 20 min Cook time 1 godzina 20 min Total time 1 godzina 40 min Klasyczny francuski przepis - królik w sosie musztardowym Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 1 królik o wadze ok 1.5 kg 1 królik o wadze ok 1.5 kg 2 łyżki masła 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki oliwy 4 szalotki 4 szalotki 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml białego wytrawnego wina 2- 3 szklanki wody 2- 3 szklanki wody 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki musztardy dijon 3 łyżeczki musztardy dijon sól, pieprz do smaku sól, pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Instructions Królika poporcjować ( mi wychodzi 6 porcji). 3.5.3229 A poniżej jeszcze przepis na groszek z sałatą, idealny dodatek do królika. Kremowy groszek z sałatą 2 łyżki masła 1 łyżeczka oliwy 2 cebula dymka bez szczypiorku ( albo ½ dużej cebuli) 1 ząbek czosnku 1 mała główka sałaty rzymskiej mini“ 400-500 g mrożonego groszku 1 łyżka mąki woda sól, pieprz do smaku trochę soku z cytryny Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek posiekać. Przepis ten też jest idealny do pokazania Wam też możliwości mojej nowej patelni do smażenia bez tłuszczu Woll z linii Diamond Lite z odpinaną rączką .To moja pierwsza patelnia z odpinaną rączką – chociaż już dawno myślałam o zakupie takiej. I jak pomyślę o tych wszystkich moich frittatach, które dopiekałam pod grillem przy uchylonym piekarniku z którego wystawała rączka, która w połowie dopiekania zaczynała brzydko pachnieć i lekko dymić… to serio sama się sobie dziwię, że dopiero teraz taka patelnia wylądowała w mojej kuchni. Piec w piekarniku, albo gotować w garnku na ogniu przez ok 40 minut aż królik zmięknie (w piekarniku trzeba mięso co jakiś czas przewracać, żeby się zbytnio nie przypiekło). Patelnia pokryta jest powłoką tytanowo-diamentową co czyni ją odporną na zarysowania i ta jej cecha na pewno też się przyda, bo wiadomo jak to bywa w ferworze gotowania, czasem akurat drewniana łyżka jest bardzo daleko a widelec tuż pod ręką… Na patelnię przełożyć z powrotem królika ( wraz z sosem który wyciekł z królika). Królika wyjąć na talerz Do miski przelać kilka łyżek sosu z gotowania królika, dodać śmietanę i musztardę i dokładnie wymieszać- przelać do sosu i dokładnie przemieszać, doprawić solą i pieprzem. A ponieważ święta wielkanocne się zbliżają, więc chętnie podzielę się z Wami tym moim klasykiem, może przyda się Wam na świąteczny obiad i wejdzie i do Waszego żelaznego kanonu. Wielokrotnie bowiem czułam w mojej kuchni potrzebę naczynia w którym mogłabym podsmażać a następnie zapiekać dania w piekarniku. Na patelni rozgrzać po jednej łyżce oliwy i masła, usmażyć królika na rumiano z obu stron. Ja podaję to danie najczęściej z puree ziemniaczanym i duszonym groszkiem z sałatą (przepis na końcu wpisu). Produkt firmy Wool to patelnia z odpinaną rączką posiadająca także przykrywkę, którą można także zapiekać w piekarniku do temperatury 250 stopni. Jest przez to niestety dosyć ciężka, ale z drugiej strony trzymając ją w ręku czuje się ten ciężar gatunku i porządną robotę. Smażyć aż wino w większości wyparuje, wlać wodę (powinna w większości przykrywać królika) i całość przemieszać lekko. Królik w musztardzie to właśnie takie moje sztandarowe danie, które robiłam już wielokrotnie i zawsze wszystkim ( w tym mi ) smakuje. Ja mam patelnię o średnicy 28 cm, z wysokim rantem, więc to naprawdę kawał patelni i obiad dla 6 osób się zmieści.