Składniki: 20 dag mąki pszennej 2 jajka 2 dag drożdży 2 łyżki śmietany 3 łyżki mleka 2 łyżki stopionego i ostudzonego masła sól do smaku cukier do smaku tłuszcz do formy mąka do formy mak do posypki Składniki na nadzienie: 50 dag kapusty kiszonej 1 biała cebula 2 łyżki oleju 3 ugotowane jajka Gotowe ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, formować wałki, dzielić na porcje i spłaszczając na dłoni, nakładać nadzienie, zlepiać i formować pierożki. Cebulę obrać, drobno posiekać i zeszklić na tłuszczu, wymieszać z kapustą i dusić przez 10 minut na wolnym ogniu stale mieszając. Sól i pieprz ziołowy do smaku Wykonanie nadzienia: Kapustę ugotować w niewielkiej ilości wody z dodatkiem soli i pieprzu ziołowego do smaku. Jajka obrać, drobno posiekać wymieszać z kapustą i doprawić w razie potrzeby. Wykonanie ciasta: Drożdże utrzeć z ciepłym mlekiem, odrobiną cukru, mąki i odłożyć w ciepłe miejsce do podrośnięcia.