Składniki na 2 porcje: 1 op. mix sałat z rukolą i buraczkami (opcjonalnie inne) 3 jajka ugotowane na twardo (lub więcej, jeśli lubisz) kilka pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek kiełki rzodkiewki Sos chrzanowy: 4 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżeczki chrzanu (użyłam ze słoika, ale może być też świeży) sól do smaku świeżo mielony pieprz do smaku Wtedy od razu wiadomo co jest w środku, a przy jedzeniu i tak się to miesza 😉 przyznam też, że po raz pierwszy aż tak bawiłam się w stylizowanie sałatki na talerzach 😀 z reguły owszem – układam warstwowo, ale bez aż takiej precyzji. Możesz też zabrać ze sobą w pudełku do pracy lub na uczelnię – ja nawet specjalnie kupiłam sobie takie pudełko, które ma dodatkowy, zakręcany słoiczek (ale nie szklany), bo wiadomo – sosem polewamy przed zjedzeniem, inaczej sałata “klapnie i całość straci na apetycznym wyglądzie. Zazwyczaj przygotowuję je na kolację, więc na blogu bardzo rzadko jakaś trafia, ale ta sałatka wiosenna z jajkiem i sosem chrzanowym jest jedną z moich ulubionych, za ten sos chrzanowy, bo chrzan z jajkiem uwielbiam. Sposób przygotowania: Mix sałat przepłucz na sitku pod bieżącą wodą i pozostaw na nim, aż nadmiar wody ścieknie (niektóre mieszanki są już gotowe do spożycia i podobno ich nie trzeba, ale ja tam zawsze wolę umyć 😉 ). Polecam Ci tę sałatkę jako propozycję na wielkanocny stół, ale też na co dzień – świetnie sprawdzi się w roli śniadania, lekkiego obiadu czy kolacji. Kojarzy mi się z Wielkanocą, ale i poza nią robię często do różnych dań, sałatek, a nawet na kanapkę, tak po prostu do smarowania. Do sałatek, past (np. do ostatnio ubóstwianej pasty jajecznej z wędzonym twarogiem), czy zwyczajnie – w plastry i na kanapki. P.s. Jajka obierz i przekrój na połówki, umyte pomidorki również na połówki.