Przepis
Składniki:
25 dag mrożonych lub świeżych malin
3 białka
10 dag cukru pudru
3/4 szklanki śmietany kremówki
2 łyżeczki żelatyny
szczypta soli
Sposób przygotowania:
Maliny rozmrozić, kilka najładniejszych wybrać do dekoracji, pozostałe zmiksować na gładką masę, żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ostudzić, ubić śmietanę.
Oziębione białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać dalej, aż piania będzie lśniąca.
Nie przerywając ubijania, wlewać po łyżeczce zimnej żelatyny oraz porcjami masę malinową, na koniec wymieszać z ubitą śmietaną.
Mus przełożyć do foremek i odstawić do zastudzenia, wyjąć i przełożyć na paterę, ozdobić malinami.
Źródło: http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_desery_artykul,10011264.html