Mus malinowy

Krzysztof
06.05.2014 15:53
Mus malinowy

Przepis

Składniki:

25 dag mrożonych lub świeżych malin

3 białka

10 dag cukru pudru

3/4 szklanki śmietany kremówki

2 łyżeczki żelatyny

szczypta soli

Sposób przygotowania:

Maliny rozmrozić, kilka najładniejszych wybrać do dekoracji, pozostałe zmiksować na gładką masę, żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzącej wody, ostudzić, ubić śmietanę.

Oziębione białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, wsypać cukier i ubijać dalej, aż piania będzie lśniąca.

Nie przerywając ubijania, wlewać po łyżeczce zimnej żelatyny oraz porcjami masę malinową, na koniec wymieszać z ubitą śmietaną.

Mus przełożyć do foremek i odstawić do zastudzenia, wyjąć i przełożyć na paterę, ozdobić malinami.

Źródło: http://polki.pl/kuchnia_przepisy_lista_desery_artykul,10011264.html