Falafel domowej roboty

Paul
Fit
20.03.2018 19:16
Falafel domowej roboty

Co trzeba? 150g suchej ciecierzycy 2 jajka średni pęczek natki pietruszki garść świeżej kolendry pół łyżeczki kuminu pół łyżeczki czarnego pieprzu pół łyżeczki kminku w proszku łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/3 łyżeczki kurkumy 3 ząbki czosnku 1 średnia cebula 1 łyżka stołowa białej mąki 2 łyżeczki soku z cytryny Ciecierzycę trzeba namoczyć minimalnie przez 24 godz, ja moczyłem 48 godzin w lodówce. Ale… falafel przywieziony z krajów arabskich jest naprawdę dobry, podany z hummusem i kawałkiem kebaba baraniego (takiego ze szpady) jest genialny, nie rozumiem dlaczego większość kebabów w mieście sabotażuje się podając coś co smakuje jak rozmokła tektura z głębokiego oleju. Zanim padną pytania jaka jest moja ulubiona wegańska knajpa, jak zapuścić najbardziej menelsko wyglądającą brodę i gdzie kupić najciaśniejsze rurki, uprzedzam fakty, jestem mięsożercą z krwi i kości jem dzinnie minimum 3 zalecane porcje mięsa, od 20 lat mam taką samą goatee i chodzę w szerokich spodniach jakie były popularne w latach 90tych bo są funkcjonalne i nie uciskają klejnotów rodzinnych. Są one tak dobre że można jeść same, ja lubię z jogurtowo-miętowym sosem (jogurt, sól, poszatkowana mięta) lub robię crossover i jem falafel z indyjskim tikka masala. W Warszawie tylko w Laf Laf doświadczyłem naprawdę dobrego falafela a mam porównanie bo dzieciństwo spędziłem w Iraku i Kuwejcie więc wiem jak smakuje kebab barani, falafel, hummus i inne przysmaki. W wysokim garnku podgrzewamy olej rzepakowy do 200 stopni C (żadnego kokosowego, oliwy z oliwek czy palmowego) dobry polski rzepak daje najlepszy olej co jest potwierdzone badaniami. Moje falafele mają jakieś 6-7cm średnicy i są 3 cm grube, metodą prób i błędów doszedłem że dobrze jest potrzymać je w głębokim oleju przez 6 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://naostro.nocpan.com/wreszcie-smaczny-falafel-nie-tylko-dla-wegetarian