Przepis znalazłam na blogu smaki-katriny SKŁADNIKI : SPODY 0,5 kg mąki pszennej tortowej 2 jajka 200g śmietany gęstej, kwaśnej 18% 125g masła lub margaryny rozpuszczonego i ostudzonego 1 łyżka cukru waniliowego 0,5 szklanki cukru (szklanka 250ml) 0,5 łyżeczki amoniaku KREM 800ml mleka 250ml śmietany gęstej 18% 3 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 250g masła lub margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej DODATKOWO 1 tabliczka czekolady białej PRZYGOTOWANIE: Składniki na blaty dać do miski i zagnieść z nich ciasto, jeśli się klei można dodać trochę mąki. Mleko przelać do garnka, dodać cukier oraz masło lub margarynę oraz cukier waniliowy i postawić na gazie. W osobnej misce wymieszać śmietanę, mąki, jajka na gładką masę. Pięknie się prezentuje i idealnie sprawdzi się na wszystkich uroczystościach -polecam Masę odstawić na kilka minut, i potem przełożyć nią spody. Gdy jest chłodne posypać je startą białą czekoladą i wstawić na kilka godzin do lodówki.