Bułeczki jogurtowe pszenne – Składniki: ok. 450g mąki pszennej tortowej typ 450 (czasami trochę mniej lub więcej mąki – zależy to od chłonności samej mąki, więc na początek daję 400g mąki, a potem stopniowo po trochu dosypuję tyle, by ciasto nie było ani za rzadkie ani za gęste). JEŚLI UŻYWA SIĘ DROŻDŻY ŚWIEŻYCH – trzeba najpierw zrobić zaczyn – czyli podgrzać delikatnie mleko (ma być letnie, nie gorące!), rozkruszyć do niego drożdże, dodać łyżkę mąki i wymieszać na jednolitą masę, a następnie odstawić, by zaczyn się spienił i podwoił objętość (na ok.15 minut). Na blachę wyłożyć papier do pieczenia, ułożyć na nim bułeczki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 30 minut. Przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, bez przeciągu, na ok. 40-60 minut (do czasu aż ciasto minimum podwoi swoja objętość). Blat oprószyć mąką, wyjąć ciasto i uformować długi wałek, podzielić go na mniejsze kawałki (u mnie na 11 kawałków) i uformować bułeczki (okrągłe lub podłużne). JEŚLI UŻYWA SIĘ DROŻDŻY SUSZONYCH – nic nie trzeba dodatkowo robić, tylko postępować tak, jak w punkcie 3. (czyli po prostu wymieszać ze sobą wszystkie powyższe składniki i wyrobić ciasto). Wszystkie składniki na ciasto wymieszać ze sobą i zagnieść elastyczne ciasto (ręcznie lub za pomocą robota kuchennego). Bułeczki jogurtowe pszenne – idealne na śniadanie, a nawet na kolację!