Składniki: - 500g piersi kurczaka - 1 marchewka - 1 cebula - 1 białko jaja - 3 łyżki bułki tartej - 2-3 ząbki czosnku - łyżka ziół prowansalskich - pół łyżeczki soli - odrobina pieprzu - 1 litr wody - 100g jogurtu naturalnego - łyżka mąki - 2 liście laurowe - 4 kulki ziela angielskiego - duży pęczek koperku - pół łyżeczki soli - odrobina pieprzu Przygotowanie: - Pierś kurczaka mielimy w maszynce na grubych oczkach. - Jogurt naturalny mieszamy z kilkoma łyżkami gorącego sosu z garnka, by wyrównać temperatury przed wlaniem ( jeśli wlejemy sam jogurt do sosu, zważy się ). - Do zmielonego mięsa dodajemy przyprawy, bułkę tartą, białko, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, posiekaną w kosteczkę, podsmażoną cebulę i startą na tarce marchewkę. - Kiedy woda się zagotuje, wkładamy delikatnie pulpeciki i od tego momentu, gotujemy je na średnim ogniu około 15 minut.