Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – Składniki: ok. 500-550g ziemniaków 3 jajka 1 łyżeczka papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego sól i pieprz do smaku 3-4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego (lub nieco więcej do smażenia) ok. 150g boczku wędzonego 1 mała cebula – ok. 70g 1 kulka mozzarelli – ok. 100g po odsączeniu 20g Parmezanu lub sera Grana Padano Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kosteczkę. Na patelni, dalej na włączonym płomieniu, zrobić 3 gniazda-dołki (rozsunąć ziemniaki, boczek i cebulę na boki) i wrzucić w nie mozzarellę, a następnie od razu wbić jajka. Do podsmażonych ziemniaków dodać cebulę i boczek (ew. dodać w razie konieczności trochę oliwy do smażenia), podsmażyć aż się zarumienią, co jakiś czas mieszając. Rozgrzać patelnię, podsmażyć na niej ziemniaki do czasu aż będą chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Jajka zapiekane w smażonych ziemniaczkach i boczku – mówię Wam! Przykryć patelnię pokrywką i smażyć na małym ogniu do czasu aż jajka się zetną (ja zostawiam lekko płynne żółtko). Boczek wędzony obrać ze skóry (opcjonalnie), pokroić w małą kosteczkę. Mozzarellę odsączyć z serwatki, zetrzeć na tarce o dużych oczkach.