Drukuj Pasztet warzywny z soczewicy i słonecznika foremka 24x11 cm Składniki 100 g zielonej soczewicy 50 g czerwonej soczewicy 2 listki laurowe 1 łyżka oliwy 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka ⅔ szklanki nasion słonecznika 150 g płatków owsianych, bezglutenowych 100 g przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju orzechowego 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki płatków drożdżowych (można pominąć) 2 łyżeczki syropu z agawy 1 łyżka sosu sojowego po 1 łyżeczce suszonego oregano, bazylii i tymianku 2 łyżeczki suszonego majeranku ¼ łyżeczki pieprzu Cayenne ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 łyżeczki soli Przygotowanie Soczewicę ugotuj w wodzie z listkami laurowymi. 3.5.3228 English Version Vegetable Loaf with Lentil and Sunflower Seeds 24x11cm baking form 100 g dry green lentils 50 g dry red lentil 2 bay leaves 1 tablespoon olive oil 1 large onion, chopped 3 cloves garlic, minced 1 carrot, peeled and grated on coarse grater 1 parsley root, peeled and grated on coarse grater 2/3 cup sunflower seeds 150g gluten free rolled oats 100 g tablespoons tomato paste 2 tablespoons walnuts oil 2 tablespoons ground flaxseed 2 tablespoons nutritional yeast flaskes 2 teaspoons agave syrup 1 tablespoon soya sauce 1 teaspoon dried oregano 1 teaspoon dried basil 1 teaspoon dried thyme 2 teaspoon dried marjoram 1/4 teaspoon cayenne pepper 1/2 teaspoon ground pepper 2 teaspoons salt Cook lentils in water with bay leaves. Jeśli masz trudność z zakupem takich składników jak syrop z agawy, płatki drożdżowe czy olej orzechowy to je zamień odpowiedno na: syrop z agawy – miód, płatki drożdżowe – pomiń, olej orzechowy – inny olej roślinny. Ostatnio na moim blogu dużo przepisów na pasztet wegetariański: pasztet z soczewicy czy pasztet z kaszy jaglanej. W misce zmiksuj na gładką masę soczewicę (odłóż ⅓ na potem), warzywa, płatki owsiane, przecier pomidorowy, zmielone siemię lniane, płatki drożdżowe, syrop z agawy, przyprawy, olej z orzechów i sos sojowy. Wypróbuj nowy przepis na pasztet warzywny nie tylko na Wielkanoc – pasztet z soczewicy ze słonecznikiem. Pasztet jest lekko pikantny z uwagi na dodatek pieprzu Cayenne, który możesz pominąć lub dodać go więcej, jeśli preferujesz bardziej na ostro ;) WAŻNE! Pasztet warzywny można też podać z sosem na obiad lub jako przekąskę na spotkaniu ze znajomymi. Na moim blogu jest wiele innych przepisów na pasztet warzywny, na dole wpisu znajdziesz więcej przepisów. Ten przepis na pasztet z soczewicy może Cię przerazić ilością składników, ale prawdę mówiąc to głównie przyprawy, z którymi się bawiłam. Poza tym za każdym razem można zrobić różne smaki- ba! nawet w jednej foremce można zrobić kilka wariacji smakowych – masa na pasztet warzywny jest bardzo gęsta i smaki się nie mieszają. Można go podać także z sosem na obiad – moim zdaniem najlepiej tu pasuje sos bardziej wyrazisty w smaku, np. czosnkowy lub chrzanowy. Pasuje bardzo dobrze na Boże Narodzenie, ale ponieważ świetnie smakuje z chrzanem lub ćwikłą to i na Wielkanoc będzie pasować. Pasztet warzywny – przepisy Pasztet idealny dla fanów orzechów – jest z orzeszkami ziemnymi. Lekko kwaskowaty pasztet wegański z dodatkiem kiszonej kapusty z suszonymi grzybami i suszonymi śliwkami. Pasztet jest delikatny w smaku i fajnie rozsmarowuj się na pieczywie. Pasztet ten jest na bazie kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy. Pasztet z kaszy jaglanej dzięki kapuście kiszonej i suszonej żurawinie ma lekko kwaskowaty smak przełamany słodkością żurawiny. Piecz pod przykryciem (np. z folii aluminiowej) przez 40 minut, a potem odkryj i piecz jeszcze przez 5 minut. Bo można go położyć lub rozsmarować na pieczywie, waflach ryżowych czy krakersach bezglutenowych.