Taki budyń z kaszy jaglanej możesz zrobić w różnych wersjach smakowych – czekoladowy z dodatkiem czekolady, migdałowy- ugotuj kaszę jaglaną na mleku migdałowym i zmiksuj z migdałami, kokosowy – podobnie jak w przypadku migdałowego – mleko kokosowe i wiórki kokosowe. Ważne dla osób z niedoczynnością tarczycy: kaszę moczymy 24 godziny w wodzie, zmieniamy wodę i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą (1,5-2 razy więcej wody niż kaszy) i gotujemy pod przykryciem ok. 5-10 minut – kasza jaglana zmniejsza aktywność tarczycy i może także ograniczać wchłanianie jodu – moczenie kaszy w pewnym zakresie niweluje to działanie. Kasza jaglana na słodko przepisy na ciasta i desery Ciasto z kaszy jaglanej Ciasto z kaszy jaglanej to bardzo zdrowy deser. kolejne zestawienie przepisów na kaszę jaglaną: Kasza jaglana na słodko przepisy na ciasta i desery Przecież kasza jaglana to nie tylko dodatek do mięsa i warzyw na obiad, czy też jaglana. Zwłaszcza ciasteczka z poppingu z amarantusa tzw. amarantuski są pyszne – tu przepis na amarantuski Bardzo szybka i prosta jaglanka – z płatkami migdałowymi i suszonymi wiśniami. Taka jaglanka z karmelizowaną gruszką, serem pleśniowym i orzechami sprawdzi się też na obiad na słodko – jadasz czasem obiad na słodko? To sernik bez pieczenia więc tym radziej prosty w przygotowaniu :) Szarlotka z kaszy jaglanej to tak jak sama nazwa wskazuje jest na bazie kaszy jaglanej i płatków jaglanych. Aby pozbyć się goryczki w kaszy jaglanej możesz: uprażyć kaszę jaglaną na suchej patelni – podsmażaj do momentu aż wydzieli się przyjemny, orzechowy aromat, uważaj by nie spalić kaszy. Takie trufle czekoladowe możesz zapakować w ozdobne opakowanie i dać prezent od serca – własnej roboty przecież :) Idealne na święta ciasteczka jaglane, a raczej domowe trufle z kaszy jaglanej. Kaszę ugotowałam na mleku ryżowym (pół na pół z wodą, by smak ryżu nie zdominował smaku mleczka kokosowego), a śmietankę kokosową wymieszałam z ugotowaną kasza. Domowe mleko kokosowe robi się bardzo prostu – zrób i przekonaj się – tu jest przepis na domowe mleko kokosowe. Jeśli spodobało ci się moje zestawienie Kasza jaglana na słodko przepisy na ciasta i desery podziel się proszę nim ze znajomymi i polub eksperymentalnie.com na Facebooku. Kaszę jaglaną możesz ugotować na wodzie lub na mleku, także na mleku roślinnym. Kaszę jaglaną ugotuj na mleku – może być mleko krowie lub mleko roślinne – sugeruję mleko kokosowe, ewentualnie migdałowe. Najpierw zapraszam na zbiór Kasza jaglana na słodko przepisy na jaglankę Coś dla wegan i nie tylko. Jeśli kasza nie wchłonie całego płynu odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut. przelać kaszę wrzątkiem, odcedzić, wrzucić do garnka z wrzącą wodą lub gotującym się mlekiem i gotować jak powyżej. Można zrobić brownie jaglane lub sernik jaglany, zresztą zobacz moje sprawdzone przepisy na ciasto z kaszy jaglanej. Przepis na domowe rafaello z kaszy jaglanej przypadnie ci do gustu bo jest prosty, a formowanie kuleczek może być świetną zabawą. Ciasto jaglane jest bezglutenowe więc idealnie się sprawdzi dla osób z nietolerancją glutenu lub chorych na celiakię. Następnie przepłucz kaszę letnią wodą i wrzuć do garnka z wrzątkiem lub mlekiem – na 1 szklankę kaszy bierzemy 2-2,5 szklanki wody i mleka. Możesz ją zrobić na mleku roślinnym lub krowim – jak lubisz – jaglanka i tak wyjdzie pysznie :) Domowe rafaello z migdałem w środku w dodatku w wersji wegańskiej i bezglutenowej – czy może być zdrowiej ;) Domowe mleko migdałowe jest dużo smaczniejsze od kupnego – tu jest przepis jak zrobić mleko migdałowe w domu. Takie mleko możesz zrobić w domu- zobacz przepis na domowe mleko kokosowe i domowe mleko migdałowe. Morwa biała jest bogata w witaminy oraz flawonoidy o działaniu przeciwnowotworowym, a dzięki dużej zawartości pektyn dobrze wpływa na jelita, a konkretnie na perystaltykę jelit. Można ją robić przez cały rok i jeść jak ciasto drożdżowe – z dżemem lub z masłem. Ponieważ bardzo lubię ciasto z kaszy jaglanej to często z nim eksperymentuję. Brownie z kaszy jaglanej robi się naprawdę bardzo szybki, a czerwono-biała posypka dodaje mu nie tylko uroku, ale i smaku. Całość posypana delikatnie uprażonymi płatkami migdałowymi. Zimą, gdy nie ma wielu owoców – malin, jagód, truskawek – to warto korzystać z owoców mrożonych. Babka jest z mąki jaglanej, którą możesz zrobić w domu. Spód jest z kaszy jaglanej i wypełniony jest budyniem jaglanym. Kasza jaglana została ugotowana na mleku kokosowym, które możesz zrobić samemu w domu. Zobacz przepis na czekoladowe batony proteinowe oraz batony proteinowe owsiano-jaglane :) Jak gotować kaszę jaglaną? Ja najbardziej lubię mazurek z kajmakiem i ten mazurek właśnie z kajmakiem jest. Jedna z moich pierwszych jaglanek, która wciąż cieszy się dużym powodzeniem na blogu. Użyłam domowej roboty smażonych jabłek- przepis na domowe jabłka na szarlotkę. Jaglanka ta może być na mleku roślinnym, np. kokosowym – kokos i maliny to idealna para przecież. Wierzch zrobiłam natomiast z płatków owsianych– możesz użyć specjalnych bezglutenowych lub miksu różnych płatków. Kasza jaglana na słodko z piekarnika. Kiedyś często robiłam ciasto z kaszy jaglanej i czekolady czyli brownie jaglane. Można ją zapiec z jabłkami i cynamonem – otrzymamy mini szarlotki bezglutenowe i to w kilka chwil. Pyszne domowe czekoladki z kaszy jaglanej tzw. trufle jaglane. Ja często też dodaję do jaglanki lub owsianki popping z amarantusa – ekstra sprawa. Jaglanka idealna na zimę, gdy nie mamy wielu owoców, ale za to banany stają się popularne. Spód zrobiony jest z kaszy jaglanej. Kaszę jaglaną możesz ugotować na mleku migdałowym przez co jeszcze bardziej będzie czuć migdałowy aromat. W tym cieście mamy czekoladowy spód, możesz użyć ciemnej lub białej czekolady – eksperymentuj! Morwa nie jest popularna w naszym kraju, a szkoda bo jest bardzo zdrowa. Ciasto czekoladowe z polewą czekoladową – pyszne i wilgotne. Bezglutenowa babka wielkanocna z mąki jaglanej jest pyszna i wilgotna.