Zapraszam Was także na przepisy na Wielkanoc: – babka majonezowa – jajka faszerowane w 3 kolorach – babka piaskowa – jajka faszerowane paluszkami krabowymi – jajka faszerowane mango – farbowanie jajek barwnikami – łosoś marynowany w whisky – śledź w czosnku i majeranku – łosoś marynowany w koprze i wódce – rolady z szynką i sałatką jarzynową – sałatka jarzynowa – jajka z awokado – jaja z suszonymi pomidorami – mazurek kajmakowy – przepis na pasztet – jajka faszerowane Przygotowanie: ok 1 h Składniki: – 1 szklanka mąki pszennej – 1 szklanka mąki ziemniaczanej – 1 szklanka cukru – najlepiej drobnego do wypieków – 4 jaja rozmiar L – 125 g masła – 1 cytryna (sik i otarta skórka z całej cytryny) – 5 łyżek mleka – 2 łyżeczki proszku do pieczenia – cukier puder do posypania – masło i mąka do formy PRZYGOTOWANIE: Zanim rozpoczniesz przygotowania wyjmij z lodówki jaja, mleko i masło. Do masy maślanej dodawaj po 2 żółtka oraz połowę mąki przewidzianej w przepisie, a następnie kolejne dwa żółtka i resztę mąki, proszek do pieczenia, mleko, skórkę otartą z cytryny i sok wyciśnięty z cytryny. Babkę możesz posypać cukrem pudrem tak jak ja lub zrobić dowolną polewę – lukier, lukier cytrynowy lub czekoladę. Po wyjęciu z piekarnika wystudź, wyjmij babkę z formy i posyp cukrem pudrem lub polej polewą. Przełóż ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st C. Białka przełóż do wcześniej przygotowanego ciasta i już za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki wszystko wymieszaj, do połączenia. Przyszedł czas na ubicie białek w osobnej misce.