Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm: masa serowa: 250 g sera śmietankowego, twarogowego 3/4 szkl cukru 3 jajka kl M 400 ml śmietany 18 % 3/4 szkl soku marchwiowego, dałam Hortex Vitaminka (mango, marakuja, marchew, jabłko) (mango, marakuja, marchew, jabłko) 1/4 szkl soku pomarańczowego skórka starta z połowy pomarańczy (niekonieczne) 3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyniu bez cukru z malutką górką spód z ciasteczek lub płatków kukurydzianych: 100 gr płatków kukurydzianych czekoladowych lub 100 g ciastek maślanych czekoladowych 15-20 g masła roztopionego polewa czekoladowa: niecałe 20 g masła 4-5 łyżeczek cukru 3 łyżeczki kakao 1 łyżka zimnego mleka dekoracja: pastelowe kwiatki z opłatka Spód z ciastek bądź płatków 1. Ciastka bądź płatki kruszymy na drobno, masło roztapiamy i mieszamy z ciastkami/płatkami do utworzenia mokrego piasku. Wszystkie składniki na masę serową, umieszczamy w misie i miksujemy krótko do połączenia się składników (ważne aby było to krótko gdyż, dłuższe miksowanie napowietrzy masę serową która następnie podczas pieczenia bardzo wysoko wyrośnie, a następnie opadnie ) 3. Gotową masę wylewamy na spód ciasteczkowy bądź płątkowy ;) Warunek konieczny: wszystkie składniki mają być w temp. pokojowej (wyjmujemy je z lodówki na około 2 godz. przed pieczeniem ) !!! Na koniec układamy kwiatki z opłatka lub dowolne inne dekoracje które akurat mamy. 4. Foremkę z sernikiem owijamy dokładnie, dwa lub trzy razy folią aluminiową i wstawiamy do większej foremki. Do tej większej foremki nalewamy wrzącej wody, tak aby sięgała do połowy wysokości formy z sernikiem.. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy na noc do lodówki. Przepis na ten sernik wydaje się być długi, ale to tylko pozory ;)