Piątek: Super łatwy makaron soba z krewetkami

Agnieszka
Makarony
09.03.2018 9:12
Piątek: Super łatwy makaron soba z krewetkami

Łatwy Liczba porcji: dla 3-4 osób Składniki: 300 g makaronu soba lub makaronu z mąki gryczanej 250 g krewetek surowych lub obgotowanych 1 łyżka oleju 1 łyżka masła 4 ząbki czosnku posiekane w cienkie plasterki lub starte na tarce 1 łyżka tartego imbiru 1/4 szklanki sosu sojowego 4 łyżki wody 1 łyżka miodu Mała cukinia Pęczek rzodkiewki 4 łyżki sezamu 4 łyżki siekanego szczypiorku Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj wodę, wrzuć makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu (3-4 minuty). O ile pszenne pasty są zazwyczaj lekko słodkie, to japoński makaron z mąki gryczanej ma posmak lekkiej goryczy, jakby spalenizny, która tylko dodaje mu uroku. W 15 minut zrobisz doskonałe, orientalne danie, które pysznie smakuje zjedzone od razu, jak i następnego dnia, na ciepło i na zimno. My makaron z mąki gryczanej w jej wykonaniu wzbogaciliśmy o krewetki i rzodkiewki. Przepis na dzisiejsze danie jest rozszerzoną wersją przepisu z bloga NaturallyElla.com, którego autorka jest znaną propagatorką wegańskiej kuchni. Oprócz tego ma mnóstwo pozytywnych walorów żywieniowych, z których wymienić warto chociażby dużą zawartość błonnika, dzięki czemu daje poczucie sytości, choć jest lekkostrawny. Kiedy zacznie się pienić dodaj 2 ząbki czosnku, zamieszaj, przesmaż przez kilkanaście sekund, dodaj krewetki, smaż około 2 minut. Ten makaron z mąki gryczanej naprawdę jest super szybki! Makaron soba specjalnie wyględny nie jest i przy spaghetti prezentuje się jak Kopciuszek przy Barbie: brunatny, matowy, dziwny jakiś. Krok 4 Wlej na patelnię olej, rozgrzej, dodaj pozostały czosnek oraz imbir. Dodaj pokrojoną w plasterki rzodkiewkę, a po chwili cukinię pociętą w julienne, albo cienkie paski. Makaron z mąki gryczanej Rozgrzej patelnię, wysyp na nią sezam i praż przez 2 minuty.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/super-szybki-makron-z-maki-gryczanej/