Tort Panna Cotta

Mikołaj
Ciasta
07.03.2018 19:43
Tort Panna Cotta

Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30% 500ml mleka 1/2 szklanki cukru laska wanilii cukier z prawdziwą wanilią – 1 opakowanie 6 płaskich łyżeczek żelatyny Śmietankę, mleko, cukier i cukier z prawdziwą wanilią dodajemy do garnuszka i podgrzewamy. Malinowa żelka: 500 g malin, świeżych lub mrożonych 70 g cukru 12 g żelatyny w proszku Maliny i cukier umieszamy w garnuszku. Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/3 szklanki kakao Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W międzyczasie 6 płaskich łyżeczek żelatyny zalewamy 75ml wody i odstawiamy do napęczenienia na 10 minut. Po tym czasie dodajemy żelatynę do gorącego malinowego puree i mieszamy do połączenia się składników. W międzyczasie żelatynę zalewamy 50ml wody i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Masę śmietanową zdejmujemy z ognia, dodajemy namoczoną żelatynę i mieszamy do rozpuszczenia. Laskę wanilii nadcinamy wzdłuż i tępą stroną noża wygarniamy ziarenka i dodajemy wraz z laską do masy. Delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki lub trzepaczką do dokładnego połączenia się składników. Co jakiś czas mieszamy masę, aby nie zrobił się korzuch. Formę o średnicy 18 lub 20 cm wykładamy folią spożywczą i przelewamy do niej nasze puree. Możemy masę lekko podgrzać, jeżeli nie chce nam się rozpuścić żelatyna.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/tort-panna-cotta/