Na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania 7 i 1/2 g drożdży instant* mała szczypta soli 40 g masła lub margaryny niespełna szklanka mleka 1 jajko klasy M + 1 jajko do posmarowania pierożków Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy farsz. Następnie dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę (kroję ją najpierw w plasterki, a potem w kostkę) i pokrojoną w kostkę żółtą paprykę. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy Pierożki mają być pięknie złote (przeważnie piekę około 20-25 minut grzanie góra-dół i pod koniec termoobieg lub krócej na samym termoobiegu). W razie potrzeby podczas wyrabiania dłoń posypujemy mąką (nie sypiemy mąki bezpośrednio do ciasta, aby nie dodać jej za dużo). Wykrawamy koła, na środek nakładamy farsz i sklejamy pierożki (brzegi można przyozdobić widelcem, choć wzorek będzie mało widoczny po upieczeniu 😉 Pierogi pieczemy w nagrzany do 180 stopni piekarniku (grzanie góra-dół lub termoobieg, środkowy poziom). Możecie je podać w towarzystwie ulubionych sosów lub np. czerwonego barszczu. Proste w przygotowaniu, kuszące nie tylko smakiem ale również wyglądem. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, szczyptę soli, cukier, posiekane masło lub margarynę i mleko. Całość doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy i zostawiamy na gazie pod przykryciem. Ciasto powinno wyjść plastycznie miękkie (nie za twarde i nie klejące). Idealne na obiad lub przyjęcie. Idealne na obiad lub przyjęcie. Dziś zapraszam Was na danie, które oczarowało smakiem moją rodzinę i znajomych.