Przepis pochodzi z bloga CookingWithAlia.com Składniki: 2 1/2 szklanki mąki 1 szklanka kaszy manny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Ciepła woda – ok. 3/4 szklanki Olej około 1/3 szklanki Przygotowanie: Krok 1 Wymieszaj mąkę z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Rozgrzej patelnię, posmaruj odrobiną oleju, kładź na niej naleśniki i smaż po 1-2 minuty z każdej strony, obracając naleśnik tak by równo upiekł się z każdej strony. Naleśniki prosto z Afryki Płaski chlebek, wypiekany na gorącej blasze albo patelni jest charakterystyczny dla wszystkich arabskich kuchni, ale msemmen jest pieczywem występującym tylko w północnej Afryce: Maroku, Algierii i Tunezji. Krok 4 Posmaruj blat olejem, połóż na nim złożone w kostkę ciasto i zacznij rozciągać ręką, tak by powstał kwadrat ciasta trzy razy większy niż złożona kostka. Nazywany jest marokańskim naleśnikiem, bo często jest podawany na słodko, z miodem i daktylami, na śniadanie, lub jako przekąska. My zjedliśmy chlebki z marokańską zupą z pieczonych warzyw, której słodycz świetnie szła w parze z lekko słodkimi naleśnikami. Połóż na nim kulkę ciasta, a następnie rozciągaj ciasto rękami we wszystkich kierunkach, tak by uformować bardzo cienki, okrągły placek. Teraz posyp go z wierzchu kaszą manną i złóż do środka dwa boczne skrzydełka tak by powstał podłużny naleśnik. Placek nie powinien być bardzo cienki, ale nie może być też za gruby. Idealny do zupy, ale smaczny też na słodko, albo jako zakąska do dań wytrawnych. Krok 2 Nasmaruj ręce olejem i odrywaj od kuli ciasta małe kawałki, nieco większe od piłki pingpongowej. Dodaj tyle wody, żeby ciasto było lekko wilgotne, ale nie za mokre.