Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem inspirowana jest przepisem z bloga Minimalistbaker.com Spróbuj innych przepisów z sosem zielonej bogini: kurczaka w marynacie green goddes oraz sałatkę z dresingiem zielonej bogini z grillowanym w piekarniku schabem Składniki: Pierś z kurczaka 1 awokado 1 jabłko 1 pęczek rzodkiewki 1 mała czerwona papryka 1 marchewka 1/2 główki czerwonej cebuli 1 główka sałaty masowej lub dębowej Garść nasion słoneczka Dresing zielonej bogini 1/2 szklanki gęstego greckiego jogurtu 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka szczypiorku 1 ząbek czosnku Sałatę porwij na mniejsze kawałki, jabłko i awokado pokrój w kostkę o boku 0,5 cm, cebulkę w drobną kostkę, rzodkiewkę w plasterki a paprykę i marchew (obraną) w słupki. Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka to bogactwo smaków zamkniętych w składnikach o różnej konsystencji: miękkim awokado, twardym, soczystym jabłku, chrupiącej i równie soczystej marchewce i papryce i podpieczonym słoneczniku. Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka świetnie nadaje się właśnie do wykorzystania resztek pieczystego z niedzielnego obiadu. Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłka jest fajna z kilku powodów. Zresztą niepełna, ponieważ brakuje w niej kluczowego składnika: sosu zielonej bogini, z którym sałatkę podajemy. Więcej, zrobisz ją błyskawicznie jeśli masz w lodówce pieczonego kurczaka, np. z poprzedniego dnia. Łatwe Liczba porcji: 2 Sałatka z kurczakiem, awokado, jabłkiem, marchewką, rzodkiewką i słonecznikiem – tak brzmi nazwa tego dania:) Na sos zielonej bogini składają się zioła i możesz wykorzystać wszystko co masz pod ręką: pietruszkę, bazylię, miętę, tymianek plus czosnek i gęsty jogurt. Wstaw na kuchenkę na dość mocny ogień, podpiekaj przez 2-3 minuty, mieszając, żeby nasionka się nie przypaliły. Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem to witaminowa i energetyczna bomba. Filet z kurczaka trzeba ugotować, co zajmie raptem 15 minut. Krok 1 Kurczaka zalej wodą, tyle tylko, żeby mięso było zanurzone w wodzie. Tu znajdziesz mnóstwo innych przepisów jak wykorzystać resztki z kurczaka).