Łącznie: 1 godz. 10 min. Drożdżowe bułeczki sernikowe Potrzebne składniki Ciasto: 600 g mąki 250 ml mleka 150 g cukru 4 żółtka 60 g drożdży 1 łyżeczka soli 120 g masła ekstrakt waniliowy Masa serowa: 500 g sera 2 jajka 4 łyżki cukru 1 cukier wanilinowy 0,5 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki dźemu dyniowego (można zastąpić 2 łyżkami masła) dżem pomarańczowy lub różany na środek do dekoracji Sposób wykonania Mleko i drożdże z 2 łyżkami cukru i 1 łyżka mąki mieszamy i odstawiamy na 30 min w ciepłe miejsce. Jak wykonać przepis na - Jeśli zdecydujesz się wykonać przepis na: Drożdżowe bułeczki sernikowe wg. mojej propozycji, będę wdzięczny, jeśli podzielisz się z innymi opinią na jego temat oraz zrobisz zdjęcie wykonej potrawy i prześlesz je na mój adres e-mail, możesz liczyć na to, że opublikuję je w galerii pod przepisem. W tym czasie ucieramy żółtka z cukrem i dodajemy budyń, cukier wanilinowy, masło lub dżem, ser i całość ucieramy na gładką masę. Wykrawamy kółka i robimy na środku wgłębienia zostawiając brzegi wyższe, do których nakładamy masę i na środek nakładamy pół łyżeczki dżemu. Wszystko razem porządnie wyrabiamy (przynajmniej z 30 min) i zostawiamy do wyrośnięcia przykryte ściereczką na pół godziny. sól, wlewamy roztopione masło, ekstrakt wanilii (kilka kropel), wbijamy żółtka i dolewamy masę z drożdżami. Ponownie lekko wyrabiamy i rozwałkowujemy na placek mniej więcej grubości 1,5-2 cm. Jeśli macie dużo wystającego ciasta z boków bułeczek to przed pieczeniem posmarujcie je białkiem.