Składniki: - 1 kg zmielonego sera białego (może być z wiaderka) - 4 duże jajka - 5 łyżek cukru - 200 ml śmietany 30% - 300 g pastylek miętowych - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 torebki herbaty miętowej Polewa: - 100 g gorzkiej czekolady - 1 łyżka masła Herbatę miętową zaparzamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie studzimy. Następnie dodajemy kolejno: cukier, zimną śmietankę z rozpuszczonymi czekoladkami oraz wystudzoną herbatę miętową ( ok. 3-4 łyżki). Następnie dodajemy kolejno: cukier, zimną śmietankę z rozpuszczonymi czekoladkami oraz wystudzoną herbatę miętową ( ok. 3-4 łyżki). Nie zdążyłam też zrobić polewy z gorzkiej czekolady, a i bez niej sernik był znakomity - widoczna polewa powstała na potrzeby zdjęcia. SERNIK CZEKOLADOWO-MIĘTOWY Zakochacie się w tym serniku 💗 Jest po prostu obłędny w smaku. Nawet nie zdążyłam zrobić mu zdjęcia w całej okazałości, raptem udało mi się uratować jeden kawałek 😏 Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pastylki miętowe, nie doprowadzamy do zagotowania. Śmietankę podgrzewamy i rozpuszczamy w niej pastylki miętowe, nie doprowadzamy do zagotowania. Gorąco polecam! Wykonanie: Herbatę miętową zaparzamy w 1/3 szklanki gorącej wody, a następnie studzimy. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. Dno tortownicy (średnica 23-24 cm) wykładamy papierem do pieczenia i przenosimy do niej masę serową. bo sernik ledwo się upiekł, a już zniknął w mgnieniu oka. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku, a następnie wkładamy do lodówki.