Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami naleśniki z tego przepisu średnia główka kapusty 500 gram pieczarek cebula 2 jajka 2 łyżki mąki 4 -5 łyżek otrębów wymieszanych z mielonym siemieniem lnianym (lub tradycyjnie bułka tarta) olej rzepakowy do smażenia Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami Krokiety ze słodką kapustą i pieczarkami Nareszcie zmierzyłam się z krokietami. Następnie panierujemy w jajku z mąką a potem obtaczamy w otrębach z siemieniem lnianym (lub bułce tartej jak ktoś woli). W tej sferze zostawiałam pole do popisu mojej mamie ;) Jednak stwierdziłam, że muszę się za nie zabrać bo bardzo lubię krokiety. Kapustę szatkujemy w robocie kuchennym na takim nożyku jak w tradycyjnej szatkownicy. W swojej kuchni jako panierki używam otrębów wymieszanych z mielonym siemieniem lnianym. Natomiast równie dobrze możemy je zrobić w tradycyjnej panierce z bułki tartej, ale zachęcam do poeksperymentowania :) W tym czasie kroimy w kosteczkę cebulę i smażymy na większej patelni. Gdy się zeszkli dorzucamy pieczarki przeciśnięte przez takie urządzenie jak poniżej na zdjęciu. Następnie kapustę wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok 15 minut z 2 łyżkami soli. Jeśli nie mamy takiego wynalazku to kroimy w kosteczkę.