Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku

Magdalena
Fit
19.02.2018 18:55
Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku

Gryczane gofry bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Aby przygotować gryczane gofry bezglutenowe, będziecie potrzebować: 200 g mąki gryczanej lub zmielonej kaszy gryczanej niepalonej * 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g mąki kukurydzianej 50 g mąki ryżowej 1,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 3 jajka 350 ml wody 80 ml oleju do ciasta + olej do smarowania gofrownicy 80 g cukru trzcinowego (można również użyć ksylitolu, wtedy będą bardziej fit 😉 ) gofrownicy 😉 Gofry najbardziej kojarzą mi się z latem i z wakacjami, ponieważ wtedy najczęściej je jadałam 🙂 Najbardziej lubiłam takie z bitą śmietaną i owocami – brzoskwiniami, truskawkami, czy malinami. Ja używam kaszy gryczanej niepalonej, którą uprzednio mielę w młynku do kawy ;) Gryczane gofry bezglutenowe – wykonanie krok po kroku: 1. Jeśli gofry nie chcą się oderwać od kratek gofrownicy oznacza to, że była za mało posmarowana olejem. Pozostając w temacie smaków dzieciństwa, dzisiaj mam dla Was przepis na kolejną słodką przekąskę, czyli idealne gryczane gofry bezglutenowe. Ostatnio zatęskniłam za tym smakiem i postanowiłam odkurzyć swoją gofrownicę 😉 Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi 13-14 gofrów prostokątnych. 3. Do ubitych jajek dodajemy kolejno: olej, wodę oraz mąki z proszkiem do pieczenia i cały czas miksujemy. Nasze gryczane gofry bezglutenowe, są gotowe do podania z ulubionymi dodatkami. Gotowe gofry przekładamy na talerz z pomocą drewnianej lub teflonowej łopatki. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, dlatego po 2-3 minutach, warto sprawdzić ich kolor. Jajka z cukrem ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, na puszystą masę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://okiemblondynki.pl/zdrowy-tryb-zycia/przepisy/gryczane-gofry-bezglutenowe-prosty-przepis/