Aromatyczny ryż pieczony z kukurydzą, cebulą i kotletami mielonymi, to znakomite danie obiadowe, które zachwyci każdego około 600 g mięsa mielonego 2 czerstwe kromki chleba lub 1 bułka 2 jajka papryka słodka majeranek mąka do obtaczania kotletów olej do smażenia 2 szklanki ryżu 1 puszka kukurydzy konserwowej 2 cebule 6 szklanek wody 12 łyżek ketchupu 1 łyżka cukru sól i pieprz Chleb namaczamy w wodzie. Do miski wkładamy mięso mielone, wbijamy jajka, dodajemy odciśnięty z nadmiaru wody chleb, majeranek, paprykę słodką, pieprz i sól. Na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy ryż wymieszany z odsączoną kukurydzą oraz układamy cebulę pokrojoną w piórka. Gotowym płynem zalewamy ryż z kotletami i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. na 1 godz. i 30 min.