Przepis
Składniki:
2 opakowania ciasta francuskiego (2 x 275 g)
16 plastrów ananasa w syropie
10 dag wiśni
Dodatkowo: jajko (do smarowania)
cukier kryształ do dekoracji
Ciasto francuskie rozwinąć i pokroić w kwadraty (jedno ciasto na 8 części). Plastry ananasa wyjąć z zalewy i dokładnie osączyć. Wiśnie umyć, wysuszyć i wydrylować pestki. Surowe jajko rozmieszać widelcem. Na każdy kwadrat ciasta położyć plasterek ananasa. Rogi kwadratu zawinąć i złączyć w środku ananasa. Całość posmarować surowym jajkiem. Do środka ananasa, na sklejone ciasto francuskie położyć wiśnię i posypać cukrem kryształem. Tak przygotowane ciasteczka włożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub papierem, na którym było ciasto francuskie). Całość włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 25 minut w temperaturze 180 °C. Te ciastka francuskie są pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. Z podanych składników wyjdzie 16 ciastek. Smacznego.