Pozostałe: ok. 400 g naturalnego gęstego jogurtu 2 czerwone pomarańcze ziarenka z granata Wykonanie: Schłodzone białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno mikserem na najwyższych obrotach. Składniki Na bezę: 2 białka (z dużych jajek) szczypta soli 100 g drobnego cukru do wypieków 1/2 łyżeczka octu 1 łyżki kakao Zamiast tradycyjnie użyć bitej śmietany przygotowałam go na bazie naturalnego jogurtu; dzięki temu nie jest tak słodki ani kaloryczny. Do wysokich słoików lub do szklanek wkładamy po kolei jogurt, bezy, pomarańcze i ziarenka granata, aż do wypełnienia całego naczynia. : oto eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem. A póki co nie liczmy kalorii i na Ostatki przygotujmy sobie taki pyszny deser Bezy zostawiamy w piekarniku przez 30 minut, a następnie suszymy przy lekko uchylonych drzwiczkach do piekarnika. Eton mess, czyli deser bezowy z pomarańczami i granatem