Piróg biłgorajski znakomicie smakuje zarówno na zimno na przykład z masłem, jak i na ciepło ze śmietaną lub mlekiem 10 średnich ziemniaków 100 g masła 2 duże łyżki smalcu 1/2 szklanki kaszy gryczanej grubej 1/2 szklanki kaszy gryczanej drobnej około 3 szklanki wody 300 g sera białego 5 łyżek gęstej śmietany 3 jajka 2 duże łyżki mąki pszennej sól i pieprz Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości. Tradycyjne danie w regionie biłgorajskim, przygotowywane na bazie ziemniaków, kaszy gryczanej, sera białego, jajek i śmietany. Kaszę gryczaną grubą i drobną gotujemy razem w około 3 szklankach posolonej wody na sypko i półtwardo. Piróg można nakładać ciepły, wyciągnięty prosto z piekarnika lub odstawić w blaszce do zastygnięcia, wtedy będzie się ładnie kroił.