Poniedziałek: Tagliatelle z cukini

Agnieszka
Makarony
12.02.2018 9:10
Poniedziałek: Tagliatelle z cukini

Składniki: 2 średnie cukinie 2 pojedyncze piersi z kurczaka Garść pomidorków koktajlowych (250 g) 1 łyżka słodkiej papryki (jeśli masz wędzoną to super) 1 łyżeczka pieprzu kajeńskiego 1 ząbek czosnku (drobno posiekany) 3 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki siekanej natki pietruszki 4 łyżki tartego parmezanu Sól do smaku Przygotowanie: Krok 4 Kiedy mięso będzie już brązowe i zacznie się rumienić, dodaj na patelnię pomidorki i rozgnieć je widelcem albo szpatułką (uważaj, bo sok może nieźle z nich tryskać), ale nic na siłę, jeśli jakiś pomidorek stawia opór, zostaw go. Krok 2 Umyte pomidorki wysyp na suchą patelnię i przykryj, rozgrzej bardzo mocno, kiedy pomidorki zaczną skwierczeć na ogniu, zmniejsz temperaturę do średniej i piecz przez 5 minut, co jakiś czas potrząsając patelnią. Cukinia to jedno z tych warzyw o nieinwazyjnym charakterze, delikatne w smaku, bardzo dobrze łączące się z innymi wyrazistymi składnikami. Podkręć temperaturę, rozdzielaj paski mięsa na pojedyncze kawałki i smaż co jakiś czas przewracając kurczaka. Krok 5 Umyte cukinie przekrój na połowy i obieraczką do warzyw pokrój na cienkie wstążki. Przełóż pomidorki do misy, a na rozgrzaną patelnię wylej olej i wyłóż paski kurczaka. Poziom trudności: Bardzo łatwe Cukliatelle (czyli tagliatelle z cukinii:) pięknie wygląda i tak też smakuje. Przykryj patelnię, zmniejsz ogień i duś przez 5 minut. Delikatna cukinia doskonale smakuje z lekko pikantnym sosem pomidorowym.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/kurczak-z-tagliatelle-z-cukini-w-sosie-pomidorowym/