Kaszotto z łopatka wołową i marchewką

Obiad
09.02.2018 17:39
Kaszotto z łopatka wołową i marchewką

Ja tę potrawę nazywam kaszą dla leniwych i bardzo lubię ją przyrządzać Składniki na 2 duże porcje: – 500g łopatki wołowej – 200g marchewki – 1 cebula czerwona – 250g kaszy jęczmiennej wiejskiej – 1 łyżeczka kurkumy – 1/2 łyżeczki papryki cayenne – sól i pieprz wg smaku – 1 łyżka ulubionego tłuszczu (u mnie masło klarowane) Wołowinę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kostkę około 2,5x3cm. Po godzinie dodać kaszę do mięsa, przyprawić, zalać ponownie wodą ( około 500ml), wszystko dokładnie wymieszać i gotować nie mieszając, pod pokrywką z dziurką przez około 20-25 minut. Jako że skrobia powoli zamienia się w glukozę, nie tylko pobudza do pracy wszystkie komórki ciała, w tym mózg i mięśnie, ale zapewnia także organizmowi energię na długi czas. Następnie zmniejszyć płomień, dodać marchew, zalać wszystko zimną wodą ( około 1,5l) i dusić pod pokrywką z dziurką na małym ogniu przez około godzinę. Poprawia perystaltykę jelit, zapobiega magazynowaniu się treści pokarmowej w żołądku i jelitach, a co za tym idzie – zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu pokarmowego i pomaga w odchudzaniu. Dziś chcę podzielić się z Wami przepisem na kaszotto z dodatkiem łopatki wołowej i marchewki. Na dużej patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić mięso i obsmażyć z każdej strony na dużym ogniu. Ciężkie sosy, tłusta śmietana czy ociekające tłuszczem skwarki znacznie podnoszą jej wartości kaloryczne i to one wpływają na dodatkowe centymetry w pasie. Cebulę pokroić w kostkę, marchewkę pokroić w grubsze słupki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/kaszotto-lopatka-wolowa-marchewka/