Faworki

Desery
07.02.2018 19:25
Faworki

Dzięki temu są bardziej wyczekiwane i przez to lepiej smakują:) Składniki: 3 szklanki mąki 1 łyżka cukru pudru 6 żółtek 25 g. miękkiego masła 6 łyżek śmietany 1 łyżka spirytusu Wykonanie: Mąkę przesiać do miski, dodać puder, następnie miękkie masło. W każdym prostokącie na środku zrobić podłużne nacięcie i przewinąć przez nie jedną końcówkę prostokąta. Następnie owinąć ciasto w folię spożywczą lub aluminiową i schłodzić w lodówce około godzinę. Schłodzone ciasto podzielić na 2 lub 3 części żeby lepiej się wałkowało. Gotowe faworki odłożyć na ściereczkę i przykryć drugą ściereczką, żeby nie obeschły. W każdym razie w karnawale nie może ich zabraknąć. Ciasto należy dobrze wybić, żeby wtłoczyć w nie powietrze. Wymieszać palcami tak żeby masło wtopiło się w mąkę.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://agusiowesmakolyki.blogspot.com/2018/02/faworki.html