Por dostarcza więcej żelaza niż buraki (0,80 mg/100 g) i prawie tyle samo żelaza co botwina (2.57 mg/100 g), a więc warzywa, które powszechnie są uznawane za niezastąpione źródło tego pierwiastka. Osobiście uwielbiam to warzywo, które – ze względu na swoje właściwości lecznicze – znalazło zastosowanie nie tylko w kuchni, lecz także w medycynie naturalnej. Por – ze względu na zawartość żelaza (2.10 mg/100 g) – jest polecany w diecie przy anemii. Szybko znalazł on zastosowanie w polskiej medycynie ludowej, w której używano okładów z liści pora przy leczeniu artretyzmu i reumatyzmu, a także odkażaniu i przyspieszaniu gojenia ran. Składniki: 1 rzodkiew biała (około 400g), 1 średni por (biała część), pół puszki kukurydzy konserwowej, pęczek koperku, 4-5 łyżek jogurtu naturalnego typu greckiego, 1 łyżka musztardy rosyjskiej lub sarepskiej, sól i pieprz wg smaku.