Jeśli chcesz być na bieżąco z moimi przepisami zapraszam na Facebook Więcej pysznych przepisów na tłusty czwartek znajdziesz >> TUTAJ << Faworki, Chrusty, Chruściki, Chrust Składniki: 200 g mąki 3 żółtka 3– 4 łyżki śmietany 2 łyżki rumu 250 g smalcu 200 ml oleju np. rzepakowego szczypta soli cukier puder do posypania Przygotowanie: Krok 2: Po dokładnym wyrobieniu podziel ciasto na 4 części i cieniuteńko rozwałkuj – im cieniej tym lepiej (jeśli będzie się kleić lekko podsyp mąką). Faworki partiami wrzuć na rozgrzany tłuszcz, nie za dużo na raz. W trakcie smażenia obracaj chrusty na drugą stronę, żeby zarumieniły się z obu stron. Wyjmij je na duże sito albo np. ręcznik papierowy, gdy obciekną z tłuszczu posyp cukrem pudrem. W tym roku właśnie chrusty planujemy zrobić na tłusty czwartek.