Polecam również inne przepisy na pączki: Pączki ziemniaczane 500g ziemniaków (waga nieobranych ziemniaków)500g mąki (plus ew. do podsypywania)40g drożdży1/3 szklanki cukru2 łyżki mleka1 jajko2 żółtka100g masła1 łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej30ml spirytusu1 łyżka oleju do posmarowania ciasta1 litr oleju do smażeniasłoik powideł śliwkowych do nadziania (300ml)cukier puder do oprószeniaZiemniaki obrać, ugotować, utłuc na gładkie pure. Ciasto posmarować olejem, przykryć i odstawić do wyrastania na ok 40 minut w ciepłe miejsce.*Gdy ciasto podrośnie, rozwałkować go na grubość 1cm, wycinać kółka, nakładać nadzienie i zlepiać dokładnie, formując pączek. Pączki wykładać na olej wyrośniętą stroną, smażyć na małym ogniu ok. 2 minut, odwrócić i smażyć jeszcze 2 minuty. Po wyrobieniu ciasta od razu formować pączki i pozostawić je na ok 15 minut do napuszenia. Można nie wałkować ciasta, a po prostu odrywac kawałki wielkości małego jajka, spłaszczać w ręku, nakładać nadzienie i zlepiać. Usmażone pączki wykładać na papierowyręcznik, żeby pozbyły się nadmiaru tłuszczu.