Dodatkowo ► sól [1 łyżeczka] ► liść laurowy [2 sztuki] ► ziele angielskie [2 sztuki] ► pieprz czarny [1/2 łyżeczki] ► przyprawa do gyrosa [1 łyżeczka] ► sos sojowy – opcjonalnie [1 łyżeczka] Dodatkowo ► sól [1 łyżeczka] ► pieprz [1/2 łyżeczki] ► gałka muszkatołowa [1/2 łyżeczki] ► cynamon [1/2 łyżeczki] ► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki] :D Pieczone klopsiki szwedzkie + sos pieczeniowy z karmelizowanej cebulkiDrukuj przepis Składniki Składniki na klopsiki ► mięso mielone [500 g] ► płatki jaglane [50 g] ► olej [20 g / 2 łyżki] Składniki na sos ► cebula [3 średnie sztuki] ► marchewka [1 sztuka] ► olej [2 łyżki] ► bulion lub rosół [2 szklanki/ 1/2 litra] - Gdy warzywa będą ładnie zarumienione, dodać przyprawę do gyrosa, mąkę, całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie (ok. 15-20 minut). - Z gotowej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć każdy w oleju i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Klopsiki z przyprawami korzennymi to tradycyjne szwedzkie danie, w tej wersji trochę bardziej leniwe i trochę lżejsze, bo prosto z piekarnika! - Warzywa wrzucić na patelnię, dodać szczyptę soli, ziele oraz liście laurowe i smażyć na złoty kolor. Oczywiście, możecie podać je z każdym ulubionym sosem, ale dziś dodaję do przepisu gratis – nasz ulubiony sos pieczeniowy z karmelizowanej cebulki!