Tradycyjny jabłecznik z Podkarpacia

Ciasta
18.09.2018 18:37
Tradycyjny jabłecznik z Podkarpacia

Składniki potrzebne na tradycyjny jabłecznik: ok. 2 kg jabłek kawałek kory cynamonu 2 szklanki mąki 2 jajka 125 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/4 szklanki cukru pudru + 1 łyżka 1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa szczypta soli cukier puder do posypania Ten przepis na tradycyjną szarlotkę z okolic Dukli znalazłam z folderze z przepisami z Beskidu Dukielskiego i lekko go zmodyfikowałam. W tym czasie wałkujemy pozostałą część ciasta oraz ubijamy pianę z pozostałych białek z dodatkiem szczypty soli oraz łyżki cukru. Na podpieczony blat rozkładamy jabłka, na nie nakładamy warstwę ubitej piany z białek i wszystko przykrywamy rozwałkowanym ciastem. Owoce obieramy i kroimy na niewielki kawałki po czym rozpiekamy w rondlu z dodatkiem niewielkiej ilości wody oraz cynamonu. Następnie dodajemy żółtka jajek, cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietanę i wszystko zarabiamy na stolnicy lub w misce. Najlepiej smakuje z jabłkami starych odmian na przykład antonówkami, zebranymi z dziko rosnącej starej jabłoni. Po minimum pół godz. 2/3 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia, układamy do blachy, nakłuwamy ciasto widelcem i podpiekamy 10 minut w temp. 180 st. C. Gotowe ciasto dzielimy na 2 części w proporcji 2:1 i chowamy do lodówki.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://korniszonki.blogspot.com/2018/09/jabecznik-z-podkarpacia.html