Składniki: - 450 g mąki pszennej - 5 żółtek - szczypta soli - płaska łyżka cukru pudru - 2 łyżki spirytusu (można zastąpić octem) - 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% - tłuszcz do głębokiego smażenia (w moim przypadku 1.5 litra oleju rzepakowego) - cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, żółtka, 2 łyżki spirytusu i śmietanę. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na dowolną grubość, radełkiem wykrajamy prostokąty o szerokości około 3-4 cm, a długości 12-15 cm. Ma to na celu wtłoczenie do ciasta jak największej ilości powietrza – ciasto rozwałkowujemy, składamy i ubijamy wałkiem. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą na 30 minut, aby odpoczęło i zmiękło. Po tym czasie ciasto musimy dobrze wybić wałkiem, by w cieście podczas wałkowania pojawiły się małe pęcherzyki powietrza.