Czas wykonania: 30 min Ilość porcji: 10 sztuk Składniki: 700 g cukinii 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 1 cebula 150 g boczku wędzonego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę oraz boczek podsmażyć na patelni bez tłuszczu, do czasu aż cebula się zarumieni, a boczek wytopi. Na rozgrzanym oleju za pomocą łyżki uformować niewielkie placuszki i usmażyć na złoty kolor z obu stron. Usmażyć placuszki z obu stron Poprzedni 1 z 11 Następny Przełożyć do dużej miski, posolić jedną łyżeczką soli i odstawić na 15 minut, aż puści sok. Placuszki z cukinią i boczkiem na lekki i pożywny obiad. Dodać mąkę, jajka oraz boczek z cebulkę. Na patelni uformować placuszki 11. Placuszki robi się bardzo szybko – 30 minut i gotowe! Cebulę posiekać, a boczek pokroić w niewielką kostkę.