Tarta z zielonym groszkiem i serem pleśniowym

Obiad
29.01.2018 10:28
Tarta z zielonym groszkiem i serem pleśniowym

Składniki / 4-8 porcji: ciasto: – 125 g masła – 1 i ¼ szklanki mąki – 3 łyżki zimnej wody – szczypta soli nadzienie: – 300 g mrożonego zielonego groszku – 90 ml mleka – 250 g sera pleśniowego – 2 duże jajka – 3 pokrojone szalotki lub małe cebulki – sól i pieprz oraz szczypta gałki muszkatołowej Przygotowanie: Posypujemy wszystko serem pleśniowym pokrojonym w kostkę a następnie zalewamy wszystko masą jajeczno- mleczną Piecz przez 25-35 minut w temperaturze 190 stopni, aż masa jajeczna zetnie się i lekko zarumieni. Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na placek o średnicy 40 cm. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm. Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki. I nie uwierzycie ale jeszcze do niedawna wydawało mi się, że zielony groszek to coś nie dla mnie 🙂 Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Na tak podpieczone ciasto wykładamy groszek z szalotkami. Przekonajcie się sami i podzielcie się wrażeniami w komentarzach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.i-lovelife.pl/kuchnia/tarta-zielonym-groszkiem-serem-plesniowym/