Łosoś pomarańczowy w sezamie

Sylwia
Obiad
18.12.2017 12:06
Łosoś pomarańczowy w sezamie

Ilość porcji: 2 porcje Składniki: 300 g filetu z łososia 3 łyżki sezamu ½ pomarańczy (skórka) szczypta pieprzu oraz soli Marynata: 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju lnianego ½ pomarańczy (sok) szczypta pieprzu cayenne lub ostrej papryki chilli Przygotowanie: Podsmażyć rybę Poprzedni 1 z 8 Następny Wiem, że karp jest tradycyjną potrawą wigilijną, łosoś pomarańczowy w sezamie jest naszą propozycją dla wszystkich, którzy nie lubią szukać ości. Rybę smażyć na rozgrzanym tłuszczy ze wszystkich stron (po około 3 – 4 minuty z każdej w zależności od grubości). Rybę panierować w sezamie z 3 stron (od strony skóry jest to zbędne, ponieważ ta część jeść będzie usunięta po usmażeniu). Filet z łososie oczyścić z łusek, dokładnie umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Rybę przełożyć do płaskiego naczynia, polać marynatą i odstawić na minimum 3 godziny (najlepiej całą noc). Na głębokim talerzu wymieszać sezam oraz startą skórkę z pomarańczy. Rybę wyciągnąć z marynaty (nie osuszać), przyprawić solą oraz pieprzem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchniawedwoje.pl/losos-pomaranczowy-w-sezamie/