Zapraszam też po przepisy na inne pasty, które znajdziesz na blogu: Pasta jajeczna z zieloną soczewicą, chrzanem i ogórkiem kiszonym Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów Pasta twarożkowa z rzodkiewką i cebulą Pasta tuńczykowo-jajeczna Pasta z tofu z zielonym groszkiem i bazylią PASTA JAJECZNA Z WĘDZONYM TWAROGIEM I RZODKIEWKĄ Składniki: 6-7 jajek ugotowanych na twardo 8 rzodkiewek 250 g twarogu wędzonego 1 pęczek szczypiorku 1 łyżka jogurtu naturalnego (użyłam typu greckiego) sól i pieprz do smaku Całkiem niedawno poznałam jak smakuje wędzony twaróg i przygotowałam z nim pierogi z soczewicą – tu znajdziesz przepis. Często robiliśmy takie sami (noo może z lekką pomocą Mamy, np. w ugotowaniu czegoś), najczęściej były to pasty jajeczne, bardzo często z drobno pokrojoną wędliną. Tak jak w opisie – przy pokrojeniu w nieco grubsze kawałki i wkruszeniu twarogu z tych samych składników możesz zrobić sałatkę. Pasta jajeczna z wędzonym twarogiem i rzodkiewką + szczypiorkiem doskonale sprawdza się do kanapek z dowolnym pieczywem. I do dziś niektóre robię – zwykle wieczorem, by były na rano gotowe, ale one nie zajmują wiele czasu, więc robię też rano. Szczypiorek opłucz, otrzep z nadmiaru wody (lub osusz ręcznikiem papierowym) i posiekaj – wrzuć do miski.