Tort migdałowy z masą budyniową

Mikołaj
Ciasta
21.10.2017 0:24
Tort migdałowy z masą budyniową

Zachęcam do wypróbowania przepisu : ) BISZKOPT MIGDAŁOWY - 5 jajek - 3/4 szklanki cukru - 10 dag mąki pszennej tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 8 dag migdałów (bez skórek i zmielonych) - 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego - barwnik żółty (opcjonalnie) NASĄCZENIE - 5 łyżeczek likieru amaretto o smaku migdałowym - 3 łyżeczki przegotowanej, letniej wody MASA BUDYNIOWA - 2 szklanki mleka - 2 budynie śmietankowe (każdy po 35 g) - 3 łyżki cukru (4 dag) - 10 dag migdałów (bez skórek i zmielonych) - 20 dag masła - 2 łyżki likieru amaretto - 30g cukru pudru DEKORACJA - 4 dag wiórków kokosowych - 1,2 dag płatków migdałowych - 16 całych migdałów (obranych ze skórki) Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, maks 2 minuty (musimy uważać, żeby jej nie przebić), pod koniec ubijania dodajemy cukier i dalej ubijamy na wysokich obrotach miksera. Masę budyniową dzielimy na 3 części (1/4 zostawiamy na wierzch i boki, a resztę dzielimy na pół). W tym momencie włączamy piekarnik i ustawiamy na 175 stopni C, na opcję góra-dół. Po wystudzeniu budyniu, miękkie masło miksujemy z cukrem pudrem do czasu, aż nie powstanie nam biały krem. Następnie do masła dodajemy stopniowo wystudzony budyń i całość dokładnie miksujemy na delikatny, puszysty i gładki krem. Przepis jest prosty i w miarę szybki w przygotowaniu jeżeli wcześniej przygotujemy sobie migdały (obierzemy ze skórki i zmielimy). Całe migdały zalewamy wrzątkiem i czekamy około 5-10 minut, obieramy ze skórki i po lekkim obeschnięciu mielimy blenderem. Jest to jeden z smaczniejszych tortów jakie zrobiłem, smak bardzo zbliżony jest do rafaello, którego smak chyba każdy uwielbia. Dodajemy likier amaretto, zmielony migdały i krótko miksujemy na najniższych obrotach miksera. Pierwszy krążek biszkoptu wykładamy na paterę, nasączamy i wykładamy połowę odłożonego kremu, wyrównujemy. Dodajemy budyń z mlekiem i szybko mieszamy, aby nie powstały grudki. Mąkę przesiewamy przez sitko, mieszamy z proszkiem do pieczenia, mielonymi migdałami i szczyptą soli. Biszkopt migdałowy: Dno tortownicy o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia, boków nie smarujemy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://aletorcik.pl/tort-migdalowy-masa-budyniowa/
AleTorcik -  Sprawdzone przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty na każdą okazję

AleTorcik - Sprawdzone przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty na każdą okazję

Mikołaj

facebook

instagram

youtube