Jabłecznik de luxe

Nawoja
Ciasta
24.01.2018 18:02
Jabłecznik de luxe

Warstwa karmelowa i śmietankowa - 1/2 puszki masy kajmakowej (puszka o wadze 400 g) - 200 ml mocno schłodzonej śmietanki 30%/36% - 1 łyżeczka żelatyny Śmietankę ubić, jedną łyżkę śmietanki wymieszać z żelatynę (czyli zahartować) i wlać do ubitej śmietanki. Był już klasyczny jabłecznik na kruchym cieście, szarlotka na biszkopcie, w słoiczkach oraz Wasz ulubiony poduszkowiec z połówkami jabłek. mąki pszennej tortowej - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Następnie dodajemy cukier, kakao i mleko/wodę - podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Jabłecznik de luxe (na murzynku) (składniki na formę 27x17) - 125 g masła - 2/3 szkl. Ciasto początkowo (ok. 10 min.) studzimy w formie, następnie przekładamy je na kratkę do całkowitego wystygnięcia. Do czekolady dodajemy żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem - miksujemy do połączenia się składników. Wyłączyć palnik, dokładnie wymieszać i gorącą masę wyłożyć na blat kakaowy i przykryć go od razu kolejnym. Dzisiejszy wypiek to połączenie murzynka, prażonych jabłek z galaretką, karmelu oraz cieniutkiej warstwy śmietankowej. Warstwa jabłkowa - 5 dużych jabłek - 1 galaretka o smaku pomarańczowym - cukier (opcjonalnie)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.my-caprice.pl/2017/10/jabecznik-de-luxe.html