Ilość porcji: 2-3 Przygotowanie: 2 h Składniki kabab: – 2 spore piersi z kurczaka -6 łyżek jogurtu greckiego – 3 ząbki czosnku – 1 czubata łyżeczka sproszkowanej kolendry – 1 łyżeczki kminu rzymskiego – 2 łyżeczki ostrej papryki – 1 łyżeczka pieprzu cayenne – 1 czubata łyżeczka suszonej cebuli – pół łyżeczki pieprzu – 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego – 1 łyżeczka soli – 1 łyżeczka soku z cytryny Pozostałe składniki: – pół główki sałaty lodowej – 1/8 główki czerwonej kapusty – 2 łyżki octu winnego (białego) lub jabłkowego – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżeczki cukru – do podania: pita, tortilla, frytki, krążki czerwonej cebuli, hummus, plastry pomidora, inne – sos: przepis na pikantny sos pomidorowy – sos czosnkowy: jogurt grecki, czosnek, sól Przygotuj 2 lub 4 patyczki do szaszłyków, z zależności od ich długości. Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami – sałatka gyros – domowe cheeseburgery – pizza z salami – pizza z szynką i pieczarkami KEBAB Z KURCZAKA Piersi z kurczaka pokrój na mniejsze kawałki i nadziej je na 2 złączone patyczki. Wstaw naczynie z kurczakiem i piecz mięso przez godzinę, co 15-20 minut przekręcaj nieco kurczaka jak na rożnie. Sama zrobiłam imitację mięsa na patyku, zrobiłam marynatę, zrobiłam mini rożen na którym opiekłam mięso. Do każdej dodajcie po 2 łyżki oliwy, 1 łyżkę octu oraz 1 łyżeczkę cukru. W przepisie napiszę Wam też jak przygotować warzywa na sałatkę aby miały słodko- kwaśny smak. Mięso możecie zawinąć w tortillę, chlebek pita lub podać z frytkami lub kaszą. Wśród propozycji na które trafiłam większość mówiła mi że mam pokroić kurczaka, posypać gotowcem przyprawowym i usmażyć. Obkrawajcie mięso ostrym nożem podobnie jak w budce z kebabem. Mięso po upieczeniu zostawcie na 5 minut aby odpoczęło.